-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
Het klokhuis - Alle afleveringen
Nu worden de meeste natuurgebieden door de mens beheerd, maar op sommige plekken proberen we juist de natuur weer wild te maken, zoals vroeger. Dat noemen we 'rewilding', of herwilderen. Janouk gaat in De Maashorst kijken hoe dat moet en hoe dat eruitziet. In de sketch heeft een boswachter een extreme manier bedacht om het bos terug te geven aan de natuur.
Levi van Veluw is kunstenaar. Met zijn kunst vertelt hij verhalen, in foto's, video's, installaties, tekeningen en beeldhouwwerken. Per verhaal kiest hij een andere vorm. De hoofdpersoon in Levi's werk: dat is hij vaak zelf! Zo maakte hij 1500 kopieën van zijn hoofd uit klei, op zoek naar de perfecte versie. Maar wanneer is een kunstwerk eigenlijk gelukt? Is een kunstwerk ooit af? Janouk gaat ook zelf aan de slag. Bij de Cowboys ontdekken twee bandieten dat het nooit te laat is om te leren knutselen.
Op het Klokhuis Kantoor heeft Peggy een gezellige klik met een wielrenner. Een plaatje dat zich omdraait als je een glas vol water giet, hoe kan dat? Klokhuis zoekt het uit in Hoe dan? Is je band weer eens lek? Pascal krijgt een spoedcursus banden plakken van fietsenmaker Koen. Handig! En hoe kan het eigenlijk dat -oeps?- onze buik knort?
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. En ze zitten vol met leven. Heel groot leven, zoals walvissen. En heel klein leven: plankton. En juist plankton is enorm belangrijk voor al het leven op onze planeet. Want dat is voedsel voor veel zeedieren en het maakt ook 50% van alle zuurstof die we inademen. Janouk gaat plankton vissen op de Azoren, midden in de Atlantische Oceaan. Ze komt erachter dat er zoveel soorten plankton zijn, dat er steeds nieuwe ontdekt worden. En dat klimaatverandering ook gevolgen heeft voor plankton. En daarmee voor al het leven op aarde. In een sketch komt het plankton zelf aan het woord.
Snoep, koekjes, taart, eigenlijk vindt iedereen dat wel lekker. Ze hebben één ding gemeen: er zit suiker in. Maar waarom vinden we suiker zo lekker? Eva gaat naar Groningen om te kijken wat er gebeurt met al die suiker in je lichaam. In de sketch spreekt een interviewer weer bijzondere mensen op straat.
Wist je dat de eerste koning van Nederland geen Oranje was, maar een Fransman? Dat was Lodewijk Napoleon. Nizar bezoekt het Koninklijk Paleis in Amsterdam, het gebouw dat Lodewijk heeft laten ombouwen tot zijn persoonlijke paleis. Hij krijgt daar een kijkje in het leven van deze bijzondere koning. In de sketch zien we hoe Lodewijk langsgaat bij rampen en waarom.
Oscar Peters maakt kinetische kunst. Hij vindt dat kunst moet bewegen. In een oude elektriciteitsfabriek bouwt hij een eigen achtbaan. Pascal helpt mee. Komen de karretjes door de looping? Klokko stuurt een team langs om saaie kunst te veranderen in kinetic art.
Op het Klokhuis Kantoor demonstreert Luuk hoe goed hij kan ruiken, Peggy oefent juist in praten zonder hakkelen. Een ketting die steeds hoger gaat zweven als ie uit een beker glijdt, hoe kan dat? Klokhuis zoekt het uit in Hoe dan? En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- hakkelen? In Vragen van Kinderen: waarom heeft een hond een natte neus?
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Toch weten we er maar weinig over want oceanen zijn diep, kilometers diep. Daar is het koud, donker en de waterdruk is zo hoog dat je er niet kan zwemmen in een duikpak. Dat maakt onderzoek naar de zeebodem heel lastig, maar ook spannend. Er leven namelijk hele rare en onbekende dieren. Janouk loopt een dagje mee met Hans van Haren en helpt hem meetapparatuur te maken voor op de zeebodem. Hans meet daarmee nóg iets heel bijzonders: onderwatergolven. Jesse zingt over hoe klein je je kan voelen bij zo'n eindeloze oceaan.
Radar kan je in van alles om je heen vinden, in schepen, op vliegvelden, in auto's. De politie gebruikt het om snelheidsovertreders te betrappen. Met radar kan je kijken zonder ogen. Serah leert hoe dat werkt en wat er allemaal mee kan. Ze gaat kijken bij een van de beste radars in Nederland. In de sketch zien we hoe twee hele ongeruste ouders hun fietsende kind in de gaten proberen te houden.
Veel van de beelden die we zien zijn, zonder dat we het zelf door hebben, helemaal niet echt. De techniek waarmee je filmbeelden op de computer bewerkt en dingen toevoegt of verwijdert heet visuele effecten, ofwel VFX genoemd. Tirsa gaat naar de Filmacademie en ziet wat er allemaal mogelijk is. In de sketch zet Varkentje Rund een 3D-bril op.
Welk dier kruipt eerst uit een eitje, verandert in een larve en maakt daarna nóg een metamorfose mee? De vlieg. Je ziet hoe een vlieg geboren wordt, hoe de vlieg zijn vleugels bestuurt en uit alle hoeken gevaar herkent. In de sketch zien we hoe een jonge vlieg van zijn vader leert om vliegenmeppers te ontwijken.
Op het Klokhuis Kantoor komt een echte ouderwetse snoepverkoper langs, wat is hij van plan? In Vragen van Kinderen: hoe wordt een snoepje gemaakt? Gieren zien de wereld anders dan mensen. Maar wat zien ze? En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- scheten laten?
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Koraal nog geen 0,1% van de oceaanbodem. Toch zijn veel zeedieren helemaal afhankelijk van koraalriffen. Er komen méér verschillende dieren en planten in voor dan in een regenwoud. Maar koraal wordt bedreigd. Door vervuiling. Door klimaatverandering. Door plastic. Janouk duikt bij tropisch Bonaire de oceaan in om te zien hoe bijzonder de koraalriffen zijn. Ze mag zelfs op het strand geboren babyschildpadjes veilig naar het koraal in zee begeleiden. De Ober rekent niet alleen de vis op het menu maar ook wat die vis gegeten heeft.
Als je op straat loopt denk je er waarschijnlijk nooit over na: de 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. Zonder die spaghetti onder de grond hadden we geen stroom, water, data of gas. Maar we maken en gebruiken steeds meer stroom. Daarom zijn kabelwerkers zoals Regillo hard aan het werk om nog meer kabels te leggen. Tirsa gaat met hem mee. In de sketch proberen Wesley en Rodney de kabels en snoeren in huis uit elkaar te houden.
Lindsay van Zundert is zestien jaar en behoort tot de zestien beste kunstschaatsers van de wereld. En daarom mag ze meedoen aan de Olympische Winterspelen. Ze is een ster in sprongen en pirouettes op het ijs. Pascal hoort wat er allemaal bij komt kijken en hoeveel je moet trainen. Hij probeert zelf ook een sprongetje. Bert en Joke nemen hun buurmeisje mee voor een quiz over kunstschaatsen.
Janouk is in het grootste pruikenatelier van Europa, met maar liefst 16.000 verschillende pruiken. De pruiken die hier verkocht en verhuurd worden zijn bedoeld voor televisieseries, films en theater. Toneelkapper Thomas vertelt wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van de juiste pruik. En Janouk krijgt een metamorfose: van blondine naar brunette! Wendel en Liza proberen voor een pruik eerst hun haar te laten groeien.
Op het Klokhuis Kantoor doet Luuk zich voor als een Limburger, want die maken de lekkerste vlaaien. In Vragen van Kinderen: hoe wordt een Limburgse vlaai gemaakt? Konijnen zien de wereld anders dan mensen. Maar wat zien ze eigenlijk? En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- blozen?
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde en zijn altijd in beweging. Warmte en leven worden door de oceanen vervoerd via zeestromen; het zijn de rivieren van de oceaan. Maar hoe ontstaan die stromen? En wat gebeurt er als deze rivieren worden verstoord door de opwarming van de aarde? Deze stromen zijn belangrijk voor het klimaat op aarde. In de sketch gebruiken Wesley en Rodney de oceaanstromen voor flessenpost.
Als je zonder zadel een paard probeert te berijden, valt het niet mee om lang te blijven zitten. En voor het paard is het ook niet echt lekker, die harde zitknobbels in zijn rug. Erik Daaleman is de laatste echte zadelmaker in Nederland. Met de hand maakt hij van leer zadels voor allerlei soorten rijders. Nizar gaat kijken hoe hij dat doet. Bij de Cowboys roept een bijzonder zadel veel emoties en herinneringen op.
Soms wanneer je keihard sport of wanneer je verliefd bent, voel je je hart bonzen in heel je lichaam. Maar wat doet die hartslag eigenlijk en waarom is die zo belangrijk? De Kassameisjes vinden elke hartslag even belangrijk en willen er geen verspillen.
Papierknipkunst bestaat al zolang er papier bestaat. Geertje Aalders maakt ook papierknipkunst. Ze is het liefst in het bos voor inspiratie. In haar atelier komt de natuur dan weer tot leven, op papier. Dat is best een priegelwerk. Janouk maakt een vlinder van papier. In de sketch heeft Mick weer een handige lifehack.
Op het Klokhuis Kantoor komt Heleen erachter dat ze overal op haar beurt moet wachten. En er komt antwoord op de vraag hoe filemeldingen op de radio komen. De Plompe Lori ziet de wereld anders dan mensen. Maar wat ziet ie eigenlijk? En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- een slapend been krijgen?
Manon neemt een kijkje achter de schermen van Paleis Noordeinde, het werkpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Er werken ongeveer tweehonderd mensen in het paleis en er gebeurt een hoop. Manon mag een handje meehelpen als lakei. Terwijl ze druk bezig is en haast de weg kwijtraakt in de gangen van het paleis, komt ze oog in oog te staan met... Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin. Ard en Fjodor maken van hun slaapkamer een werkpaleis.
Je ziet ze bijna overal: stenen. Toch is iedere steen anders en vertelt iedere steen een ander verhaal. Janouk verdiept zich in stenen: wat kan je zien aan een steen? Waar komen die stenen vandaan? En hoe komen ze in Nederland? Wendel en Liza zoeken stenen die bijzonder zijn.
Als het heel koud is buiten, zie je er soms tegenop om naar buiten te gaan. Toch kan kou heel handig zijn, er zijn zelfs plekken die kou transporteren. Janouk leert wat kou is en gaat op bezoek bij een plek waar ze heel goed kunnen omgaan met kou. In de sketch blijkt dat het in de ruimte ook behoorlijk koud kan zijn.
Het stroomt door je hele lichaam: bloed. Maar waarom eigenlijk? Nizar onderzoekt wat bloed is en waarom we het nodig hebben. Bij de bloedbank ziet hij wat er gebeurt met het bloed dat je doneert. In een sketch vindt een agressieve man in een oudere vrouw een bloedbroeder.
Op het Klokhuis Kantoor blijkt de tandenfee niet elk kind gelijkwaardig te behandelen. Varkens zien de wereld anders dan mensen, maar wat zien ze dan? In Vragen van Kinderen zoekt Pascal uit waarom we van tanden wisselen. En hoe kan het eigenlijk dat we -oeps?- gapen?
Zure snoepjes, sommigen vinden het heerlijk maar anderen kunnen er bijna niet naar kijken of ze trekken al een zuur gezicht. Maar wat is een zuur eigenlijk en wat kan het allemaal? Serah zoekt het uit. Pien en Lobbert huren iemand in om het kasteel schoon te maken.
Melanie is automonteur. In de garage zorgt ze ervoor dat iedere auto veilig de weg op kan. Sosha helpt haar daarbij. Samen repareren ze remschijven, verversen ze olie en zorgen ze dat alles onder de motorkap klopt. Ze maken een testrit om te zien of ze alles goed hebben gerepareerd. In de sketch maken een vader en moeder zich zorgen over de droom van hun zoon.
Pascal gaat op bezoek bij de burgemeester van Leiderdorp: Tjarda Struik. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat alles goed gaat in een stad of dorp? Pascal zoekt het voor je uit. Varkentje Rund mag de burgemeester helpen, maar dat is nog niet zo makkelijk.
Melk komt uit een koe. Maar tegenwoordig vind je in de winkel allerlei drankjes die op melk lijken, maar gemaakt zijn zonder koe. Haverdrink, erwtendrink, amandeldrink: het is allemaal plantaardig. Janouk gaat langs bij de Twentse boeren Bart en Tom. Op de boerderij waar zij opgroeiden produceerden de koeien melk. Maar nu ze zelf groot zijn, verbouwen ze sojabonen. En daarvan maken ze sojadrink. Janouk krijgt te zien hoe het gemaakt wordt en leert over belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten. Oma geniet in het Ruimteschip van een heerlijke ouderwetse milkshake.
Op het Kantoor schakelt de redactie een expert in om zo veilig mogelijk te kunnen werken. Ze zeggen dat zwarte kleding warmer is in de zon dan witte, maar klopt dat wel? Tirsa en Eva gaan het checken. Janouk duikt in de vraag waarom je de vin van een haai vaak boven het water ziet uitsteken. En wat betekent 'risico' eigenlijk?
Shorttrack is keihard schaatsen op een korte baan. De schaatsers gaan heel hard door de bocht. Hierbij raken ze met hun hand kort het ijs aan om in balans te blijven. Je moet heel snel zijn en lef hebben. Toptalent schaatsster Angel Daleman laat Pascal zien wat er allemaal bij komt kijken en Pascal gaat het zelf ook proberen. In de sketch onderzoekt Petra een verdachte shorttrackster.
Iedere dag liggen er in Nederland miljoenen zonnepanelen te shinen op daken en in weilanden. Janouk zoekt uit hoe ze werken en hoe je de meeste energie haalt uit ons zonlicht. In het Ruimteschip zien we dat zonnepanelen in de toekomst ook nog handig kunnen zijn.
Ruim honderd jaar geleden waren er, net als nu, veel te weinig huizen. Vooral in steden stonden hele kleine en ongezonde woningen. Daar woonden de arme mensen. Een paar jonge architecten wilden dat veranderen. Er kwamen nieuwe huizen in een bouwstijl die je de Amsterdamse School noemt, niet alleen in Amsterdam maar door heel Nederland. Serah ziet hoe mooi deze gebouwen zijn geworden. In de sketch blijken kabouters ook verstand te hebben van architectuur.
Lucie Horsch is blokfluitiste. Ze treedt op in de hele wereld en heeft belangrijke muziekprijzen gewonnen. Lucie vertelt Nizar waarom ze helemaal gek is op de blokfluit en hoe het ooit allemaal begon. Blokfluiten zijn er in alle soorten en maten en Lucie heeft er vijftig. Ze klinken allemaal anders en dat laat Lucie horen. Nizar wil het ook wel eens proberen en hey, horen wij daar de muziek van Harry Potter? Donnie en Chelsey repeteren voor een optreden.
Op het Klokhuis Kantoor is iedereen gespannen, want er komen twee échte journalisten langs. In HUH?! wordt uitgelegd wat 'nieuws' is. Een fles cola die net geschud is krijg je nooit open zonder te knoeien. Maar wat gebeurt er als je een paar keer tegen de bodem tikt? Tirsa en Eva doen een experiment. Eva onderzoekt een van de meest voorkomende kwaaltjes: wratten. Wat zijn wratten en hoe krijg je ze weg?
Capoeira komt uit Brazilië en is een combinatie van muziek, acrobatiek, dans en vechtsport. Serah krijgt les van Lisette. Zij heeft de hoogste graad in capoeira en is in Nederland de eerste en enige vrouwelijke 'mestra' in de capoeira. Hoe gaat Serah het doen? Pien ziet hoe Lobbert indruk probeert te maken met capoeira.
Dat je twee ogen hebt, is voor de meeste mensen vanzelfsprekend. Maar niet voor iedereen. Sommige mensen dragen namelijk een kunstoog, zoals Marijke. Hoe is het voor haar om een kunstoog te hebben? Janouk gaat naar ocularist (kunstoogmaker) Koen en ziet hoe Marijke's kunstoog wordt gemaakt. Vrachtwagenchauffeuse Babette maakt grappen over oogproblemen.
Lahmacun (Turkse pizza) en döner kebab zijn hele bekende gerechten uit de Turkse keuken, maar er is nog veel meer. Tirsa gaat naar een Turks restaurant en proeft de lekkerste gerechten. Ook gaat ze meze maken met foodie Elvan. Meze zijn kleine hapjes die je als voorgerecht kunt eten, maar ook los of als maaltijd, net als tapas in Spanje. Wendel en Liza doen een kookwedstrijd.
Een soort reusachtige klok, die niet de tijd maar de precieze plek van de planeten aan de hemel laat zien. Het klinkt nogal ingewikkeld, maar Eise Eisinga bouwde het, zo'n 250 jaar geleden. Zijn planetarium werd Werelderfgoed en het werkt nog steeds. In de sketch probeert Mermelien iets te doen aan de spinnenangst van Ton.
Op het Klokhuis Kantoor heeft Heleen een kleine botsing. Glow in the dark geeft licht in het donker maar dan zonder lamp. Hoe werkt dat? Eva gaat langs bij de TU Twente. Met alleen je postcode en je huisnummer weet de postbode je te vinden. Hoe weet hij dat? Huh?! Een beperking? Wat is dat eigenlijk?
Nick Liefhebber is illustrator en ontwerper. Hij maakt zeefdrukken, met heel veel kleur. Je kunt zeefdrukken op papier, maar bijvoorbeeld ook op stof, zoals op T-shirts. Hoe werkt die techniek? Pascal bezoekt Nick in zijn werkruimte en hij ziet stap voor stap een zeefdruk ontstaan. Ard en Fjodor besluiten ook een zeefdruk te maken.
Ademen gaat automatisch. Gelukkig wel, want we doen dat dag en nacht. Waarom halen we eigenlijk adem? En wat gebeurt er precies in ons lichaam met de lucht die we inademen? Pascal komt er bij de brandweer achter dat je ademhaling ook kunt gebruiken om rustiger te worden. Barry Snotter probeert in de sketch zijn vriend Ton te helpen wat rustiger te ademen.
Pieter Koolwijk is de schrijver van Bens boot, Gozert, Luna en Missie afbreken, en van het kinderboekenweekgeschenk van 2024: Schatpakkers. Hij vertelt Pascal hoe zijn leven als schrijver eruitziet en hoe hij al die spannende verhalen verzint. Je kunt nooit te veel fantasie hebben, vindt Pieter. In de sketch heeft Mick een handige lifehack om je moeder te foppen.
Vierhonderd jaar geleden werd ie al aangelegd... de Amsterdamse grachtengordel. De grachtengordel is zo bijzonder dat hij op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Maar waarom is de grachtengordel eigenlijk wereldberoemd en hoe is die 400 jaar geleden ontstaan? Janouk spreekt ook met Maxence, die vertelt wat haar tot slaaf gemaakte voorouders met die geschiedenis te maken hebben. In een liedje hoor je dat de Amsterdamse grachten nu van iedereen zijn.
Heleen moet haar zoon met liefdesverdriet troosten en Peggy probeert vleesetende planten aan de vleesvervangers te krijgen. Serah staat in de keuken van een pannenkoekenrestaurant waar in razend tempo honderden pannenkoeken per uur worden gebakken. Planten die vlees eten vangen zelf een insect. In Plantastisch ontdekt Janouk hoe die plant dat doet. En kan je verdrinken in drijfzand? Nee of Ja?
Zo'n beetje de halve wereldbevolking maakt het iedere maand mee: ongesteld zijn. Of, met een moeilijker woord: menstruatie. Maar wat is het nou precies? Nizar praat erover met meiden die het meemaken. Tirsa leert van gynaecoloog Lennie van Hanegem over pijn, bloed en emoties. De bezorgde ouders schrikken zich suf als ze te maken krijgen met een ongestelde dochter.
Om ervoor te zorgen dat iedereen op de aardbol genoeg te eten heeft zullen we heel slim met ons voedsel om moeten gaan. Tirsa gaat naar een hightech plantenlaboratorium in Utrecht. Daar wordt uitvoerig onderzocht hoe een plant precies werkt. Pien en Lobbert krijgen te maken met hele eigenwijze planten.
Nizar loopt een dagje stage bij haaienverzorger Dayen. Nizar leert verschillende haaiensoorten kennen: van de zwartneushaai tot de verpleegsterhaai, die wel vier meter lang kan worden. Hij mag de haaien voeren, met de hand! Ook helpt Nizar met het zoeken van haaieneieren én hij gaat met ze zwemmen. Als dat maar goed gaat. Klokko heeft tips voor een haai als huisdier.
Nederland maakte zo'n tweeduizend jaar geleden deel uit van het machtige Romeinse Rijk, een enorm gebied dwars door Europa, het Midden-Oosten en Afrika. De grens van het rijk, de Limes, werd bewaakt door forten, legerkampen en wachttorens. Serah volgt het spoor van de Limes en ontdekt dat we van alles aan de Romeinen te danken hebben: lezen, schrijven, kippen, katten, perziken, riolering, dobbelstenen en zelfs hele steden. De Dat-kan-toch-anders-man is erbij als de Romeinen het riool uitvinden.
Op het Klokhuis Kantoor leert Rodin voor zichzelf op komen. Heb jij weleens letters voorbij zien vliegen in de lucht? Janouk mag zelf een luchtreclame maken bij vliegveld Hoogeveen. En wist jij dat echt elke kleur een code heeft? Het Klokhuis zoekt het uit. En Sosha leert hoe ze er gevaarlijk uit kan zien in Fake it till you make it.
Waar komt ons drinkwater vandaan? In grote delen van Nederland wordt daar rivierwater voor gebruikt. Janouk gaat naar Limburg en ziet hoe water uit de Maas gezuiverd wordt tot helder drinkwater. In de sketch laat Mick een goeie lifehack zien voor wanneer je zin hebt in cola bij het avondeten.
Malse meelwormen, knapperige krekels en smakelijke sprinkhanen. Miljoenen mensen in de wereld vinden insecten heerlijk. Pascal gaat het ook proberen. Van insectenonderzoeker Catriona leert hij hoe gezond insecten zijn en hoe je er voedsel van kunt maken. Pascal bezoekt een Nederlandse sprinkhanenfarm en heus insectenrestaurant. Durft hij het menu aan? De Klokhuisober vindt het moeilijk om het nieuwe eten gezellig te maken.
Tirsa voelt zich weleens overprikkeld, maar wat is dat? En wat zijn prikkels eigenlijk? Ze doet een prikkeltest die is bedacht door Deanne, die autisme heeft, en haar hongerprikkel niet voelt. Tirsa bezoekt een klas die een gastles krijgt van Monique over prikkelverwerking. Ze komt erachter dat de wereld bij iedereen anders binnenkomt. Pas als je met elkaar praat kom je daarachter. De cowboys hebben teveel prikkels te verwerken en raken overprikkeld.
Aflevering in het kader van de Klokhuisserie over Werelderfgoed. Bovenin Nederland ligt een bijzonder stukje natuur, de Waddenzee. Bart vaart mee met een schip van de Waddenunit. Zij zijn een soort boswachters op zee en ze controleren of mensen de rustplaatsen van zeehonden en wadvogels niet verstoren. Een Kapper ouwehoert tegen een klant over het juttersbestaan op Vlieland.
Op het Klokhuis Kantoor toont Peggy haar kookkunsten. Eva gaat in een peperfabriek op zoek naar de herkomst van de pittige smaakmaker. Als je een snoepje op de grond laat vallen en je raapt hem binnen vijf seconden op, zitten er geen bacteriën op. Toch? Tirsa en Eva doen de test. Huh?! Wat wordt er precies met het woord 'kwaliteit' bedoeld?
Eventing is een soort triatlon van de paardensport. Een wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en een cross country met hindernissen. Janouk ontmoet topruiter en Nederlands kampioen Merel Blom. Zij vertelt hoe belangrijk het is om een team met je paard te zijn: je moet allebei veel zelfvertrouwen hebben en elkaar ook helpen. Varkentje Rund laat de gevaren van extreme paardenspringsport zien.
Heel veel apparaten werken op elektriciteit. Elektriciteit is een soort energie en het komt uit je stopcontact. Het lijkt alsof die energie altijd voor je klaarligt als je dat nodig hebt. Maar zo werkt het niet. Pascal gaat op zoek naar de wereld achter het stopcontact. In de sketch heeft een middeleeuwse uitvinder een heel goed idee.
Je kan ze van de buitenkant misschien niet zien maar je gebruikt ze elke dag: je spieren. We hebben meer dan 600 spieren in ons lichaam. We gebruiken spieren om een marathon te rennen, om de boodschappen te tillen of om te kunnen lachen. Maar wat zijn spieren? En hoe kunnen we ze trainen? Janouk en Nizar zoeken het uit. Debbie zegt dat ze last heeft van spierpijn, maar Lara vertrouwt het niet.
Nederlanders zijn goed met water. We gebruiken water ook om ons te verdedigen. Dat doen we met de Hollandse Waterlinies: een systeem dwars door Nederland, dat ons al ooit beschermde door het land tijdelijk te laten overstromen. Tirsa bezoekt de forten, bunkers en kanonnen langs de waterlinie en ontdekt hoe water als wapen kan worden ingezet. Zelf houdt ze het ook niet droog. Ook Pien en Lobbert verdedigen hun kasteel met water.
Heleen wil geen bazige baas zijn en Luuk is woest over QR-codes. Een QR-code bestaat uit alleen maar blokjes. Hoe werkt dat? Een slang heeft geen poten, maar kan razendsnel bewegen. Hoe komt een slang precies vooruit? Eva maakt kennis met koningspython Loesje. Huh?! Wat is 'macht' precies en hoe zorg je dat je dat krijgt?
Bij een misdrijf komt vaak het Nederlands Forensisch Instituut in actie. Zij verzamelen sporen op de plaats delict om de dader te vinden. Manon ontdekt dat zelfs een berkenzaadje een spoor kan zijn. Ton is vermoord en Liesbeth lost het op.
Nizar gaat langs bij schoenontwerper Floris van Bommel. Hij heeft speciaal voor Nizar een nieuwe schoen ontworpen. In de fabriek van Floris, de enige schoenenfabriek in Nederland, ziet Nizar hoe zijn schoen gemaakt wordt. Pien en Lobbert krijgen bezoek van een prins met een glazen muiltje.
Janouk staat in de badkamer van kunstenaar Stijn ter Braak, maar er is iets bijzonders aan de hand. Waarom ziet ze zichzelf niet in de spiegel? En is die kraan nou van aluminiumfolie? Stijn bouwt alles in zijn huis na van afval. Niets is dus wat het lijkt. Samen gaan Janouk en Stijn op pad om oude spullen te verzamelen, en ze knutselen een lamp voor in de slaapkamer. In de sketch is bij de ober niks wat het lijkt.
De wereld zit vol unieke plekken, werelderfgoed. Om er één te bekijken hoef je helemaal niet ver te reizen, want in Nederland hebben we ze ook. Het Klokhuis bezoekt Kinderdijk. Bart neemt een kijkje in een molen. Maar waarom wordt zo'n belangrijke plek dan toch afvoerputje genoemd? Eddy Korving gaat het wereldrecord Kinderdijk bezoeken verbreken.
Heleen, Luuk en Peggy hebben sollicitatiegesprekken voor een vierde Klokhuisredactielid. Weet jij wat de morsecode is? Het Klokhuis zoekt het uit. Janouk pluist uit wat kippenvel eigenlijk is, en of dieren het ook kunnen krijgen. Huh?! Wat bedoelen ze nu eigenlijk met 'gemiddeld'?
De makers van Studio Drift combineren kunst en wetenschap. Ze kijken goed naar hoe de natuur in elkaar zit. Uit de vleugels van vogels en de zaadjes van paardenbloemen halen zij inspiratie voor hun kunstwerken. Hun werk is over de hele wereld te bewonderen. Pascal helpt Ralph en Lonneke van Studio Drift een handje mee bij een heel precies werkje. En een man wil per se het geheim weten van een kunstwerk met zwevend beton.
Hoe worden appels gekweekt en komen er ooit nog nieuwe soorten? En hoe komen de appels van de boomgaard in de supermarkt? Sosha laat zien hoe het gaat. De ober laat een gast witlof eten door er appelmoes overheen te scheppen.
De bruine beer. We kennen ze van de knuffelbeertjes en de leuke filmpjes op tv. Deze beer is altijd lief, zacht en lust graag honing. Maar de echte bruine beer is een roofdier en kan ook erg gevaarlijk zijn. Soms worden bruine beren gevangengenomen en worden ze gebruikt als dansbeer of circusbeer. Als deze beren gered worden komen ze terecht bij Het Berenbos. Hier worden de verwaarloosde beren beschermd en verzorgd. Janouk kijkt een dagje mee. In de sketch speelt Greetje Poeplokje en de drie beren.
In Drenthe zijn de 'Koloniën van Weldadigheid' uitgeroepen tot Werelderfgoed. De Koloniën waren bijna 200 jaar geleden unieke experimenten om de sociale problemen van de grote stad op te lossen op het platteland. Is dat gelukt? Tirsa gaat op bezoek. De Dat-kan-toch-anders-man is bij het ontstaan van de eerste Kolonie van Weldadigheid.
Ben en Wouter praten in geheimtaal en Timo wil steward worden. Waarom doen ze het licht uit in het vliegtuig tijdens het opstijgen en landen? En hoe printen ze 3D beton?
Janouk neemt een kijkje achter de schermen bij een apotheek. Wat doen ze daar met alle pillen en poeders? En bij de apothekersopleiding ziet ze de apotheek van de toekomst: medicijnen maken met een 3D-printer. Ton en Liesbeth klagen over de bijwerkingen van medicijnen.
Racisme betekent dat mensen ongelijk behandeld worden vanwege hun huidskleur of afkomst. Racisme is best een moeilijk onderwerp om te bespreken en voor sommige mensen ook pijnlijk. Maar het is belangrijk er over te praten met elkaar. Sosha zoekt uit waar racisme vandaan komt. Ze gaat naar een basisschool waar docent Lucelle een les geeft over racisme. Sosha en Nizar praten over hun eigen ervaringen. De Ober doet er alles aan om niet racistisch over te komen.
Kleine plantjes, bomvol smaak, dat zijn microgroenten. In de kas ontdekt Janouk hoe microgroenten groeien. Chef-kok Eric Miete laat haar zien waarom chefs zo dol zijn op de miniplantjes. Maar wat doen microgroenten in een snackbar?
Meer dan 1300 plekken over de hele wereld staan op de Werelderfgoedlijst. Bekende voorbeelden zijn de piramides in Egypte, de Eiffeltoren in Parijs en de Chinese Muur, en in Nederland de Waddenzee en de molens van Kinderdijk. Deze plekken zijn zo belangrijk voor de mensheid, dat ze altijd bewaard en beschermd moeten worden. Janouk zoekt uit hoe die Werelderfgoedlijst is ontstaan en hoe je er op komt. Ridder William wil dat zijn kasteel op de Werelderfgoedlijst komt te staan.
Leonoor is vegetariër, kan ze dan wel daten met een slagerszoon? Hoe worden vleesvervangers gemaakt? En in Huh? de uitleg van het woord 'preventie'. In Geen Wonder leer je de verhoudingen van het menselijk lichaam.
Boer Gert heeft een akkerbouwbedrijf. Eens per jaar rooit hij de aardappelen en andere gewassen op zijn land. Dat doet hij op een bijzondere manier, namelijk met allemaal hightech snufjes. Pascal loopt een dagje met hem mee. Voor het gezin in het Ruimteschip zijn al die snufjes alweer ouderwets.
Dit keer vol met spins en flips want Pascal gaat stuntskaten. Samen met Jaro laat hij allemaal gave trucs zien en geeft hij een lesje stuntskaten voor beginners. Maar wie is er beter? Jaro en Pascal vechten het uit in een battle. Vlogger Hetty stunt met haar rollator.
Honderden jaren was Nederland de baas in grote delen van wat we nu kennen als Indonesië. Janouk gaat vierhonderd jaar terug in de tijd en ziet hoe Nederland delen van het eilandenrijk met geweld veroverde. Veel Indonesiërs wilden een eigen land. In augustus 1945, kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, riep Indonesië de onafhankelijkheid uit. Janouk ziet wat voor oorlogen er nodig waren voordat Indonesië eindelijk een eigen land werd, en hoe deze tijd hier in Nederland wordt herdacht. In de sketch zien we hoe Nederlandse kolonisten zichzelf heel erg beschaafd vinden, maar zijn ze dat ook?
Als je in het lichaam wilt kijken of alles het goed doet, is het lang niet altijd nodig om te opereren. Met radiogolven, röntgenstralen of kleine cameraatjes kunnen doktoren ook onderzoek doen. Eva is in het ziekenhuis om te kijken hoe dat in z'n werk gaat. En ook Dos Hermanos neemt een kijkje in het lichaam.
Ben heeft een afspraak met directeur mevrouw Römer, zij gaan Aziatisch eten. Of bedoelt zij toch iets anders met tongtrainen? En Wouter lust plotseling heel pittig eten. Waarom eten ze in warme landen zo pittig? Alles over proef- en smaakzones in Nee of Ja. In Doen Ze Dat Zo? de vraag: hoe bouw je een boulderroute?
Wetenschappers zijn al eeuwenlang bezig om de natuur in kaart te brengen. Nog lang niet alles is bekend. In Naturalis hebben ze één van de grootste soortenverzamelingen ter wereld. Pascal gaat ook op 'soortensafari'. Hoeveel verschillende soorten kan hij vinden in de tuin? Ard en Fjodor hebben een quiz georganiseerd voor hun vader.
Skydiven is natuurlijk supergaaf. Maar je hebt wel een vliegtuig en een parachute nodig en het is natuurlijk niet helemaal zonder gevaar. Gelukkig kan je ook indoor skydiven. Zweven op lucht in een speciale windtunnel. Hoe werkt zo'n tunnel en hoe kun je zweven op lucht?
Arjen van der Grijn is grimeur. Met pruiken, schmink en make-up tovert hij heel veel bekende Nederlandse acteurs om tot de typetjes die zij spelen. Hij bedenkt ook speciale effecten met allerlei materialen, bijvoorbeeld om sneeuwgezichten te maken die niet smelten tijdens het draaien van een film. Arjen zorgt er zelfs voor dat de baard van Sinterklaas er altijd goed uit ziet. De Dat-kan-toch-anders-man is bij de begintijd van Het Klokhuis.
In zo'n 150 landen in de wereld hebben wij een heel klein stukje Nederland gemaakt. Dat heet een consulaat of een ambassade en die wordt geleid door een ambassadeur. Eva gaat op bezoek bij onze eigen ambassadeur in België en de Nigeriaanse ambassadeur in Nederland. Ook Ard en Fjodor overwegen om ambassadeur te worden.
Timo vind de winter gezellig. Wouter houdt niet zoveel van de winter en ziet alleen maar de nadelen, tot hij een superidee heeft. En Ben moet zich intussen meer bezighouden met social media, maar is hij wel een talentvol vlogger? Waarom houden mensen geen winterslaap? En in Nee of Ja alles over de hik.
In een autofabriek maken ze auto's in allerlei soorten en maten. Eva gaat er langs om stap-voor-stap te zien hoe dat in zijn werk gaat. Het begint allemaal met een rol staal. Er moeten meer dan tweeduizend onderdelen gemaakt en in elkaar gezet worden. Varkentje Rund heeft vooral moeite met de kleur van zijn auto.
Als je een boek leest, dan maak je van het verhaal een film in je hoofd. Bij iedereen ziet die film er anders uit. Janouk laat samen met schrijver Koos Meinderts zien hoe dat werkt. Ton en Liesbeth klagen bij het Klachtenbureau dat ze moe zijn van steeds hun fantasie gebruiken bij het lezen.
Geen band zonder basgitarist. De basgitaar is de basis én onmisbaar in veel muziekstijlen. Eva gaat langs bij bassist Nick Kamphuis. We zien hem in actie in zijn studio én in de band van Maan. De mannen van een cowboybandje hadden niet gerekend op een vrouwelijke basgitarist.
Je gebruikt het voor je telefoon, je laptop, je tablet, je spelcomputer en je kunt het niet zien: wifi. In 2020 zijn er wereldwijd 50 miljard apparaten die op wifi werken. Maar hoe werkt wifi eigenlijk? En het belangrijkste natuurlijk: hoe zorg je ervoor dat je wifi lekker snel is?
Timo heeft een nieuwe vriendin. Het wordt hoog tijd dat hij volwassen wordt en zich daar naar kleedt. Ben is juist heel relaxt en draagt tegenwoordig een hoodie. Wat is er zo bijzonder aan de N211 bij Poeldijk? Hoe maak je van haren een schommel? In Huh? alles over 'verantwoordelijkheid'.
De Holland Acht, dat zijn de acht sterkste Nederlandse roeiers. Zij trainen voor de Olympische Spelen. Roeien gaat om spierkracht maar vooral om samenwerken. Want hoe zorg je nu dat acht mannen precies hetzelfde doen, op hetzelfde moment? Nizar stapt zelf ook de boot in, en komt erachter dat roeien niet zo makkelijk is als het lijkt. Wesley en Rodney willen ook naar de Olympische Spelen.
Augmented reality combineert echte en digitale beelden. Zo kun je dingen in de echte wereld zien die er niet zijn. Habtamu onderzoekt hoe augmented reality mensen kan helpen in hun werk. Bijvoorbeeld door, zonder handleiding, een wiel te verwisselen. En artsen gebruiken augmented reality om tijdens een operatie van buitenaf de botten van hun patiënten te zien. Klokko heeft een pakket om zelf simpele augmented reality te creëren.
Pascal gaat naar de plek waar we allemaal de meeste tijd van ons leven doorbrengen, namelijk je bed! In het ziekenhuis zoekt hij uit waarom het zo belangrijk is dat we iedere dag voldoende slaap krijgen. Ton en Liesbeth hebben een klacht over hun matras.
Net als mensen, worden paarden ook bejaard. Janouk gaat langs bij een speciaal paardenbejaardenhuis, waar oude paarden rustig mogen wonen. Er is plaats voor 120 paarden die met pensioen zijn. Ze worden goed verzorgd op hun oude dag. Het paard van Ridder William heeft last van z'n rug.
Ben is een wondervolwassene, dus hij begrijpt wonderkinderen heel goed. En Leonoor heeft een hele mooie maar wel hele dure jas gekocht. Heeft ze nog wel geld om te eten? Wanneer is iets vals? In Snapje? leggen we uit hoeveel dagen de maanden hebben.
Menselijke robots lijken iets van de toekomst, maar toch zijn ze al overal. Het is best ingewikkeld om robots dingen te laten doen die mensen heel makkelijk vinden. En waarom willen we eigenlijk graag robots die op mensen lijken? Sosha zoekt het uit. Aan So You Believe You Can Dance doet een robot mee.
Je hebt ze vast wel eens gezien tijdens een dagje op het strand: de lifeguards. Ze dragen opvallende kleding, zodat ze makkelijk te herkennen zijn, en ze helpen mensen in nood op het strand of in de zee. Per ongeluk afdrijven op je luchtbed of je ouders kwijtraken: het kan zomaar gebeuren. Janouk loopt een dag mee met de reddingsbrigade. Dokter Visser is jaloers op lifeguards.